Деветото издание на Витоша зимен фест тази събота ще предложи няколко суператракции край х. Алеко. За първи път на Стената над х. Алеко ще се състоят сноубайк дуели – спускане с колела на сняг с директни елиминации. Специално определеното трасе е под някогашния лифт Заека. Наред с това, спортният празник ще определи победителите в 5 спорта, а организаторите са предвидили още много забавни надпревари, състезания и игри с награди.

Фестивалът бе иницииран от "София – европейска столица на спорта“ и се провежда за девета поредна зима, за да отбележи Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за 13-и път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове. Традиционният вече снежен празник край хижа Алеко ще постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на София като "Световна столица на спорта за 2024 г." с над 120 събития.

Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с велосипеди, а от 2022 г. то вече е с официалното наименование "Сноубайк“. Миналата зима дебютно надпреварата се състоя с директни елиминации по писта Витошко лале, сега това ще стане за първи път по специално оформеното в последните дни трасе на Стената над х. Алеко. България е новатор в това отношение, тъй като първото зимно състезание на планетата е организирано експериментално у нас още през 2010 г. Сега обаче за втора поредна година тези надпревари ще се състоят по правилата на сноубайк дуелите, чрез директни елиминации, което ще направи състезанията още по-атрактивни и оспорвани.

Тази събота финалите на колоездачното шоу в планината ще започнат точно в 11.30 ч. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на състезанието. "По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции,“ разкри Ема Паунова, представител на организаторите.

Столична община и "София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за девета поредна зима, като целта е да има повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша "Шейни зона“, която работи на пълни обороти за трета поредна година.

На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника активно се включва "Сдружението на Витошките ски и сноуборд училища“.

Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа "Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Наред със състезанията, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно "писалките“.

Витоша зимен фест 2024 ще определи и победителите в традицонната надпревара по ски-алпинизъм, която както винаги е в календара на БФКА. Стартът ще бъде в 9.00 ч. от плаца пред х. Алеко, ще участват всички най-добри у нас в този спорт.

Надпреварата с шейни ще бъде с директни елиминации на семеен принцип – дете с родител или с роднина в района на новата шейни зона над хижа Алеко. Записванията са от 11.00 ч. до 11.30 ч. на място, а самото състезание ще започне в 11.30 ч. при условие, че няма силен вятър и метеорологичните условия позволяват изяви в по-високата част на планината.

Подробен регламент и начин на записвания можете да намерите в специалната Facebook страница за събитието ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ 2024 и на www.sofia2018.bg.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини с награди. В отделна зона специалисти от Българска асоциация ски свободен и екстремен стил ще оформят Тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването й. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на "заровени в снега съкровища“.

За първи път във феста се включи Планинсктата спасителна служба. Ще се имитира измръзване и под съветите на планинските спасители децата ще изровят и "спасят“ специалната кукла "Живко“, който ще бъде сложен на носилка, в чувал за затопляне и ще бъде теглен с шейна. После ще се търси сандъчето със съкровища и на финала са демонстрациите за персонална работа с лавинната екипировка.

Предвидени са множество викторини, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, теглене на въже, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят много награди и лакомства.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация "София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение "Маратон", Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб "Александър логистик“, Сдружение на "Витошки ски и сноуборд училища и клубове" и др.

Програмата на Витоша зимен фест 2024:

09.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм национално състезание

11.00 – 12.30 ч. Надпревари, конкурси и забавни игри за децата с аниматори и планински спасители

11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски – паралелен слалом

11.30 – 12.00 ч. Състезания с шейни (записване в зоната от 11.00 до 11.30 ч.)

11.30 – 12.45 ч. Winter Bike Duel 2024 - спускане с колела по сняг

12.00 – 13.00 ч. Ски-бягане – спринт

12.30 – 13.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона за работа с лавинна екипировка

13.15 – 13.30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване

Заб. Възможни са промени в зависимост от снежните и метеорологични условия. Награждавания на призьори в отделните спортове ще се организират на обновената сцена пред х. Алеко и веднага след края на съответната надпревара.

За да може повече хора да се качат в планината се създава организация за пускането на допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 27 януари 2024 г. Желаещите да се качат в планината с лични автомобили следва да знаят, че след 11.00 ч. движението след Драгалевци се ограничава заради засиления трафик и с цел да се избегнат задръствания по планинските пътища.