Предложения за законодателни промени подготвят председатели на Общински съвети в страната. Това стана ясно по време на заседание на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България, което се проведе в Арбанаси, предаде кореспондент на "Фокус“. Техните искания ще бъдат внесени в парламентарните комисии, веднага след като бъдат сформирани. По време на срещата бяха обсъдени инициативи за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация и в други закони, касаещи местните власти.

Председателят на НАПОС-РБ и председател на Общински съвет-Велико Търново Венцислав Спирдонов обяви, че сдружението обединява вече 206 членове. На заседанието ръководството прие двама нови членове - Вилимир Александров, председател на Общински съвет-Симитли и Иван Тинков, председател на местния парламент в Брезник.

Избран бе трети зам. председател на организацията като присъстващите единодушно подкрепиха номинацията на Илиян Маринов, който оглавява Общинския съвет в Стражица. Другите двама зам.председатели са Сейфи Мехмедали, председател на Общински съвет-Джебел и Атанас Телчаров, председател на Общински съвет-Садово.

Илиян Маринов е с икономическо и юридическо образование, дълги години се занимава с обществена дейност и е работил с петима кметове.

Обсъдено бе създаването на регионални клонове на НАПОС – РБ.

"Ще продължи и занапред инициативата за провеждане на срещи с представителите на общински съвети по региони, на които ще се дебатират конкретни казуси, свързани с местната власт. Не трябва да се забравя, че общинските съвети са местните омбудсмани, защото са най-близо до гражданите. НАПОС-РБ заедно с НСОРБ е поканена да участва в престижен форум на Конгреса на местните власти през септември“, информира Венцислав Спирдонов.