За поредна вечер столичани блокираха кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" с ул. "Опълченска" в знак на протест заради изсичането на дървета и ремонта, който е в ход, предаде репортер на "Фокус".

Припомняме, че от днес започна изсичането на дървета на столичната улица "Опълченска". От Столична община обясниха, че ще бъдат засадени нови 103 дървета, а ще бъдат премахнати 53. Основната цел на ремонта е модернизиране на изостанала ВиК мрежа. Ще бъде направено и преустройство на тролейбусната контактно-кабелна мрежа, както и реконструкция на трамвайния релсов път при кръстовището на ул. "Опълченска" и ул. "Пиротска“. 

Въпреки това столичани не са доволни. "Вандалско изпълнение, правят магистрала в центъра на града и аз не знам как ще живеем повече тук, какъв въздух ще дишаме", казва Екатерина Габровска.

По-рано общинският съветник в СОС от ГЕРБ Антон Хекимян коментира пред "Фокус", че от 30 до 50 полицаи днес са охранявали изсичането на дърветата по "Опълченска".

"Те не само, че започнаха да ги режат, а и доста бързо ги изрязаха. В момента, в който граждани ми сигнализираха тази сутрин, че е започнало рязането на дърветата, аз бях там за около десетина минути и те вече бяха отрязали три от големите дървета, които са по протежението на "Опълченска“, пред старата сграда. За хората, които не са от София или не са запознати с мястото, могат да видят от снимките как е изглеждало преди и как ще изглежда сега. Наистина, кошмарно беше. Още по-притеснителното, всъщност и смущаващото беше да видя, че плътен кордон от полицаи охраняваха рязането на дърветата. Около 30 до 50 полицаи, охраняваха рязането на дърветата, подписано, пак казвам, от Васил Терзиев и подкрепено и от Борис Бонев, знаете ли от кого – от майки, деца и възрастни хора, жители на тези блокове, които два месеца протестираха и искаха тези дървета да бъдат запазени, да се намери начин тези дървета да бъдат съхранени. Нещо, което беше възможно и е възможно, за съжаление вече не е възможно, защото те са изрязани", каза още Хекимян.