За поредна година в Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян от 15 до 26 юли ще се проведе лятната школа "Ваканция в музея – научи българското“. Това съобщи за "Фокус“ Валентина Василева – директор на музея в Смолян. "Залагаме както на традиционни дейности, които сме установили колко много харесват децата, така и на нови елементи в програмата, които да направят ваканцията в музея наистина незабравимо преживяване. Сред традиционните неща, винаги имаме запознаване с музейната експозиция, културно-историческото наследство на Родопите от древността до наши дни и с временните изложби в музея“, поясни Василева.

Тя уточни, че винаги отделят специално място на родопските ястия, като тази година децата ще приготвят родопски катми – марудници.

"Залагаме и на традиционната си работа с психолозите – важна дейност за децата, която се нарича "Опознавам себе си и света около мен“. При нас се събират групи деца от 6 до 12 години, повечето непознати и е хубаво те да се опознаят и да се научат да общуват в непозната среда. За децата това е много важно и затова разчитаме на психолозите, които работят в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Смолян“, допълни директорът на музея.

Василева посочи, че децата отново ще играят музейни игри. Една от тях, която много се харесва е "Древен съм, интересен съм – намери ме“ – игра, в която по описание трябва да намерят определени експонати в музейната експозиция.

Ще има отново музеен театър. "Това е част от музейната програма, по която работим от пет години "Музеят – новото сценично пространство на Смолян“. Много обичаме да представяме на децата театър в музея. Тази година ще бъдат исторически темите на постановките – за Левски, за Ботев и за Априлското въстание. Даже и традиционната забава, с която приключва лятната школа ще бъде под формата на викторина "Исторически загадки““, допълни Василева.

Тя подчерта, че новото тази година са темите на музейните ателието. "Те ще бъдат два вида. Едните ще са художествени, а другите с приложните техники и занимания. Едната част ателиета сме озаглавили "Музеен триптих – традициите“. В тях ще запознаем децата с празника Песпонеделник, а те ще направят творческо ателие "Кукерите – маски и драски“. Ще им разкажем за Тодоровден и децата ще направят кончета-вихрогончета. Ще говорим и за Еньовден, а ателието се казва "Билка срещу болка“. В приложните ателиета ще направят любимия експонат на децата в музейната експозиция – препарираните мечки. Ще изработят такива от вълна. Ще рисуват върху керамика и ще се направят чинийки и ще се изработят рамки, в които ще поставят собствените си снимки от фотосесията "Моят любим музеен експонат“. Всички тези теми ще са изключително интересни и полезни за децата в образователно отношение. Ще се постараем творбите им да получат завършен вид и те да си ги занесат в къщи и да им останат спомен“, допълни Василева.

По думите й, няма по-важна работа за работещите в музея от работата с децата, за да ги хване музеят за ръка и да ги води към бъдещето.