За петнадесети път в Кюстендил ще се извърши смяна на областния управител, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Церемонията по встъпването в длъжност на новия областен управител е насрочена за 10.30 часа в заседателната зала на Областна администрация. Новият областен управител е юристът Катя Димитрова, която е от втората по големина община в областта – Дупница.

Първият областен управител на Кюстендил е назначен в първия ден на месец февруари 1999 година. Това е Йордан Стаменов, който изпълнява длъжността си до края на 2000 година. След това на стола на губернатора на Кюстендил сядат още деветима души, както и четирима, с временни правомощия. Това са: Малин Панайотов; Людмил Спасов; Десислава Златкова; Любомир Дермански; Любомир в Анчев; Даниела Годинова; Владислав Стойков; Гергана Михайлова; Иван Каракашки; Виктор Янев; Йордан Татарски; Александър Пандурски.

Областният управител е едноличен орган на изпълнителната власт в областта, който осъществява държавното управление по места и осигурява съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика.

Венцеслав ИЛЧЕВ