Над 100 смолянчани излязоха на мирен протест пред Съдебната палата в града, в подкрепа на посегателството над 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе нарязано с макетно ножче и има 400 шева, предаде репортер на "Фокус“. Пространството пред палатата се изпълни с много хора на различна възраст, носещи лозунги срещу насилието, на които пише "Живот без страх“, "Нулева толерантност срещу насилието“, "Нито една жертва повече“, "Справедливи присъди за всеки насилник“ и други.

Създателкта на събитието в социалните мрежи, което обедини смолянчани, Малинка Кордова заяви, това е национална инициатива, а тя е много щастлива и благодарна на всички хора, които са отделили от времето си да дойдат тук. "Няма да си позволя високопарни изказвания. Създадох 11 слогъна, раздадохме ги на хората. Те са много кратки и силни изречения, но ние сме категорични за това, което пише на тях“, каза Кордова, държейки слогъна "Децата ни са рязани, бити, убивани, докога?“. Тя призова към нулева толерантност, към всякакъв вид насилие и агресия

"Ние сме гражданско общество, което бди за това как правосъдието налага своите мерки, не само спрямо закона, но и спрямо морала. Освен тази груба нечовешка проява е погазен морала, ценностите и закона“, каза един от дошлите на мирния протест Кристиян Тодоров.

"Тук сам, за да проявя солидарност към момичето от Стара Загора и за да покажем, че има гражданско общество, което изисква законът да се спазва и да се прилага. Искаме да покажем, че има хора дори и в Смолян, в малките градове, които са чувствителна струна и могат да отреагират на подобни събития, а не да са само свидетели, а да покажем, че имаме позиция като граждани. Ние сме за това да има нормално правосъдие, което не си затваря очите за тази повсеместна агресия, която се шири из цялата страна и това често остава безнаказана или остава с половинчати мерки. Трябва да има истинско правосъдие в страната и хората да усещат, че има справедливост“, каза друг от присъстващите Михаил Тодоров.

На мирния протест в Смолян присъства и бившият народен представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова, директорът на РИОСВ- Смолян инж. Екатерина Гаджева, представители на училища в града, много институции и граждани.

Нели ГЕРГЬОВСКА