Вчера в курорта Албена бе дадено началото на XV Конгрес на Българското дружество по офталмология (БДО) “Светлината има значение", научи Varna24.bg. По традиция  Управителният съвет организира в първия ден курсове и лекции за младите офталмолози. Денят се води от председателя на БДО чл.-кор. проф. Христина  Групчева дмн, FEBO, FICO, FBCLA, FIACLE. 

В духа на следдипломното обучение, събитието бе открито лично от заместник-ректора по “Кариерно развитие" на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна - проф. д-р Димитър Райков, дмн. Проф. Групчева подчерта, че неговото присъствие на този форум е символично, не само защото около 1/3 от специализантите в България са зачислени в Медицински Университет – Варна, но и поради факта, че проф. Райнов е потомък на офталмолог – д-р Иван Райков. Младите специалисти и специализанти имаха удоволствието да станат свидетели на уникални архивни снимки и да видят апарати, които са отдавна забравени.

Конгресът на Българското дружество по офталмология се провежда веднъж на две години и ще продължи до 1 октомври 2023г. Четиридневното мероприятие ще бъде с международно участие - както на гост-лектори, така и на практикуващи офталмолози. Програмата на конгреса е интензивна и разнообразна. Уникално за този конгрес е участието на медицински сестри, медицински оптици и оптометристи. За тях специално е създадена целодневна програма на 29 септември. 

Един от основните акценти в контекста на мотото е дебата: "За или против 3D хирургията в офталмологията“. Медицинският университет – Варна и университетската болница "СБОБАЛ – Варна“ са национални пионери в този тип визуализация. За участие в събитието са регистрирани 750 офталмолози и специалисти. Събитието е организирано с любов към природата и мерки за намаляване на отпадъците: електронни материали, индивидуални бутилки за многократна употреба, екологично пътуване и др.​