Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ запълни 59,18% от местата, за които държавата осигурява средства за издръжката на обучението за академичната 2024/2025 година още на първо класиране. Приетите и вече записали се във висшето училище първокурсници са 2350, от които 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Това съобщи заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността на ПУ доц. д-р Борян Янев.

Вчера бяха обявени резултатите от второ класиране, които всички кандидат-студенти могат да проверят на специалния раздел в сайта на ПУ: https://ksk.uni-plovdiv.bg/klass/login/

Срокът за записване на приетите на второ класиране студенти и подаването на декларации за участие в последното трето класиране е от 16 до 19 юли 2024 г. включително, обясниха от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.

За една специалност кандидатстудентската кампания приключи още на първо класиране. Още на този етап от нея бяха запълнени обявените места в "Славистика“, редовна форма на обучение по държавна поръчка.

Най-високи минимални балове при втория етап на приема в ПУ са отчетени в три специалности. Начело по този показател е "Педагогика на обучението по физическо възпитание“, редовно обучение (мъже), държавна поръчка с 34,01 минимален бал. Следва "Право“, редовно обучение (жени), държавна поръчка с 33,68. На трета позиция с 33,50 минимален бал е "Психология“, задочно обучение, държавна поръчка.

На 22 юли 2024 г., понеделник, ще бъде обявено трето класиране. Записването на приетите на този етап от кандидатстудентската кампания първокурсници ще тече от 23 до 26 юли включително, съобщиха от ПУ "Паисий Хилендарски“.