За два месеца на територията на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) - Видин се иззети 14 моторни превозни средства (МПС) по надлежния ред и репатрирани за съхранение в база на областната дирекция. Това съобщиха за "Фокус“ от полицията във Видин.

От 9 август, когато влезе в сила промяната в Наказателния кодекс за отнемане на автомобил и конфискуването му ако шофьорът е собственик и е хванат да кара дрогиран или пиян, до края на септември, 14 са общо автомобилите, които са иззети по надлежния ред и репатрирани за съхранение, уточняват от полицията.   

Анализ  на извършените за този период проверки от пътните полицаи показва, че 14 са установените шофьори седнали зад волана дрогирани, като петима от тях са управлявали собствени автомобили, останалите - чужда кола, собственост на физическо лице или фирмена собственост. От установените дрогирани шофьори,  две са жени. Най-младия шофьор употребил наркотици е на 20 години, най-възрастния – 59 годишен дрогиран шофьор е управлявал влекач "Ивеко“ с прикачено ремарке, друг на  51 години  пък е карал специален автомобил "Ивеко“. Двама задържани шофьори, карали дрогирани, са на възраст - 24 години и по един -съответно на  26,  28,  30, 34, 35, 36 и 37 г. След проверката – тест или кръвна проба, е установено, че задържаните дрогирани шофьори са употребили  един или по два наркотика -бензодиазепин, канабис, кокаин, амфетамин, метамфетамин или комбинация от последните.

Деветима са задържаните шофьори, карали след употреба на алкохол, от тях шестима са управлявали собствения си автомобил,  останалите - чужд или фирмена собственост. Най-младият задържан водач след употреба на алкохол е на 23 г., най-възрастния на 58 г. Най-много - 6-ма са задържаните шофьори, управлявали пияни автомобил на възраст от 40 до 58 г. От установените пияни шофьори петима са седнали зад волана с над 1,65 промила алкохол, двама съответно с  2,36 и 2,62 промила.

Един е установеният шофьор-25 годишен, който е карал собствения си автомобила след употреба и на алкохоли и наркотици.

Четиринадесетте превозни средства - собственост на водачите, задържани да управляват МПС след употреба на алкохол или дрогирани, които са  било иззети по надлежния ред и репатрирано за съхранение в база на областната дирекция в периода  9 август-30 септември са от марките – "БМВ“, "Мерцедес“,“ Фолксваген поло“, "Голф“, "Ауди“,“Рено“, "Форд“  и др.