За девета година Община Казанлък ще продължи социалната си политика и в частност финансовата подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми, каза за Радио "Фокус“ кметът Галина Стоянова. "За мен това е кауза, която си заслужава всеки отделен лев. Да видиш радостта в очите на родителите, да се срещнеш с децата, на които по някакъв начин си помогнал да се появят на бял свят, е безценно", заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова, по чиято идея вече девета година Общината финансира процедури "Инвитро“.

От общинската програма “Инвитро“ през изминалите осем години са се възползвали 95 двойки и са родени 22 бебенца. Кметът съобщи, че крайният срок за прием на документи по процедурата ще бъде обявен след приемането на общинския бюджет за 2022 г. В него и през текущата година са предвидени 30 хил. лева за "Инвитро“.

Критериите на Програмата обхващат семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на общината.

Сред критериите на които трябва да отговарят кандидатстващите двойки са: кандидатите да нямат задължения към Община Казанлък, да са с непрекъснати здравно-осигурителни права, да е налице доказан стерилитет, да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на Община Казанлък през последните пет години.

Славяна ГАЙДАРОВА