Във видинския митрополитски храм "Св.Николай Мирликийски" на Никулден е по–оживено от всякога. С особен интерес деца и възрастни, вярващи и гости на Видин идват за да видят уникалното кандило във формата на кораб, да почетат храмовия празник и запалят свещ.

Днес, на Никулден, в края на службата в храма "Св.Николай Мирликийски" отново ще бъде спазена традицията и ще бъде запалено сребърното кандило, разказва за "Фокус“ архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия.

Кандилото, представлява ювелирна филигранна изработка от сребро във формата на кораб и е подарено на църквата “Света Петка" през 1872 година от видинският златарски еснаф, сочат архивите на църквата. По-късно то е преместено първо в храма “Свети Панталеймон" в дунавския град, а след това в храма "Свети Николай“, където се намира до днес.

Видинските златари, които в края на деветнадесети век са едни от най-добрите в страната, са подарили на църквата общо три сребърни кандила във формата на кораб, разказва архимандрит Антим. През годините две от тях са изчезнали и днес в митрополията се съхранява само едното.

На филигранното кандило и днес, 151 години по-късно, ясно личат имената на седем богати видински фамилии – дарители. Имената са изписани върху специални сребърни фрагменти, разположени по четири на всяка от страните. Едната от сребърните плочки се е изгубила през годините, а на останалите седем се четат имената на Iван Симовъ, Nи.Димитровъ, Ми. Атанасовъ, Ст. Атанасовъ, Ка. Лазаровъ, Гр. Г. Х. Ангеловъ и Пе. Пановъ.

Паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец тържествено днес ще събере видинчани в храмовете и край голямата река Дунав. В митрополитския храм, носещ името на светеца, ще се отслужи тържествена света литургия . След службата по древна видинска традиция ще се  запалят осем малки кандилнички и те ще се поставят в изработеното от сребро кандило във формата на кораб.

Това кандило, подарено още преди Освобождението на България от османско иго на старинния храм "Св. Пантелеймон“ от осем големи видински фамилии, занимаващи се с търговия, рибарство и корабоплаване по р. Дунав, е за призоваване благословението и молитвената подкрепа на Мирликийския Чудотворец св. Николай, допълва архимандрит Антим.

След службата, традиционното литийно шествие, предвождано от свещеници с хоругви с лика на св. Николай и иконата на светеца, носена от боголюбивото свещенство, ще премине от храма до брега на река Дунав. На понтон в голямата река ще бъде отслужена, от видинският митрополит Даниил и свещеници, заупокойна молитва в памет на всички загинали моряци, рибари и плаватели, разказва архимандритът. Възпоменателни венци ще бъдат хвърлени във водите на Дунав и от катер трикратното ще бъде потопена в реката икона с образа на св. Николай.

Пред митрополитския храм във Видин в краят на празника ще има водосвет за здраве и благославяне на празничния рибен корбан, който ще бъде раздаден на вярващите и дошлите да почетат свети Николай Чудотворец. Към всички вярващи, именници, рибари, търговци, банкери и всички празнуващи  Никулден митрополитски поздрав ще отправи видинският митрополит Даниил с пожелание: Бог да ги благославя и да им дарува много здраве и спокойни дни!

Ирена ДАНАИЛОВА