За 28-ми път Пловдив ще бъде домакин на Международния фолклорен фестивал - едно от най-красивите и очаквани културни събития, радващо се на вярна публика от всички възрасти и преминаващо с много емоции и настроение.

Всяка година фолклорният фестивал се превръща в истински празник за публиката в горещите летни дни. В него се включват фолклорни танцови колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и настроение незабравима феерия от цвят и ритми. И това се случва винаги на едно от най- емблематичните места в Пловдив – Античния театър. Проявата се организира традиционно от община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Тази година 28-то издание Международния фолклорен фестивал ще се проведе от 29 юли, понеделник, до 2 август, петък, когато ще се насладим на изпълненията на представителни фолклорни състави от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия и Грузия. Участниците от българска страна са Представителен ансамбъл "Марица“ при СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Пловдив, Представителен ансамбъл "Войводинци“ при НЧ "Виделина-1928" с. Войводиново и разбира се - Фолклорен ансамбъл "Тракия“ – Пловдив.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на танцовите трупи. Те тръгват от "Дом Левски", преминават по Главната улица и стигат до откритата сцена на пл. "Стефан Стамболов", където с начален час 18.00 ч. ще има кратки концерти. Програмата продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър. Началото всяка вечер е от 20:00 ч. Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.

Официалната церемония по откриването на 28-ия Международен фолклорен фестивал е на 29 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер – 2 август, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН, с изключение на концерта на 1 август, който е с билети! Тогава на сцената със самостоятелен концерт ще се представи невероятният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули", който ще зарадва българската публика с лятно турне в страната с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" ("Spirit of Georgia“).

Българското турне на "Мхедрули" със спектакъла "Духът на Грузия" започва от Пловдив на Античния театър на 1 август , от 20.00 часа. Билетите са в продажба в цялата мрежа на Ивентим и Грабо на цени от 30 до 60 лева. След Пловдив, турнето продължава в “Летен театър"- Стара Загора, Спортна зала “Васил Левски"- Пазарджик, Зала “Орловец" - Габрово и ще приключи в “Булстрад Арена" Русе.

Държавният ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" е един от най-атрактивните и най-майсторските ансамбли в Грузия, на върха на своята слава и признание. Основан е през 2002 г. в Аджарската автономна република на Грузия, в град Кобулети. Ръководителят на ансамбъла Бадри Цецхладзе е Народен артист на Грузия и известен хореограф. От 2011 г. ансамбъл "Мхедрули“ е със статут на "Държавен ансамбъл за песни и танци“, а през 2016 г. реализира зашеметяващо турне в Китай, където изнесе 31 концерта, преминали с бурен успех и препълнени зали.

"Спектакълът "Духът на Грузия" е един от най-успешните мюзикъли, представяни в Грузия. Грузинските танци нямат аналог. Доказано е, че е необходимо да се родиш грузинец, за да предадеш цялата душа и изтънченост на всяко движение. "Духът на Грузия" разказва за страната, нейната история, нейните легенди, любовта към Бог, към жената, към майката, за това колко горчиво е да се биеш и колко светъл и мил може да бъде светът. Българският зрител ще бъдете пленен от майсторското преплитане на кавказки сюжети, невероятно зашеметяващи костюми, фантастично осветление и звук“, разказаха организаторите на турнето в България "Топ Старс Ивентс“ ЕООД и Сдружение "Приятели на Фолклора“. Концертът в Пловдив се осъществява с подкрепата на община Пловдив.