За 2023 г. във Видинска област пътните полицаи са установили 2809 случая на неизползване обезопасителни средства от водачите и пътниците в МПС, предаде репортер на "Фокус“. Това прави среднодневно 8  водачи на моторни превозни средства или пътници, които са били без обезопасителни средства, уточняват от ОДМВР-Видин. Статистиката показва увеличение спрямо 2022 г, когато случаите са били 2559, или среднодневно са регистрирани 7 водачи и пътници нарушители.

От ОДМВР-Видин съобщават още, че от 11 до 17 март пътните полицаи провеждат специализирана операция, при която екипите следят за използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на МПС, на каски от водачите и пътниците на мотоциклети и на обезопасителни столчета в колите при превозването на деца.

Акцията се провежда едновременно на територията на всички страни - членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - Roadpol. Операция "Предпазен колан“/“Seatbelt“ е заложена в календара на организацията веднъж годишно.

От сектор "Пътна полиция“ – Видин напомнят, че неизползването на обезопасителни средства значително увеличава риска от смърт или траен травматизъм при настъпването на пътнотранспортно произшествие.

По данни на ОДМВР през 2023 година на територията на Видинска област са възникнали 395 пътнотранспортни произшествия с 16 жертви и 104 ранени.