За 14-и път Сдружение "Самаряни“, със съдействието на Община Стара Загора, организира номинации за годишните награди "Добрият самарянин“, предаде репортер на "Фокус". Възможността за номиниране на доброволци ще продължи до 10 ноември (петък), включително. Церемонията по връчването на годишните награди "Добрият Самарянин“ ще се проведе на 10 декември (вторник) от 19.00 часа в Културен център "Стара Загора“, под мотото "Триумф на добротата“.

На събитието ще отличат и номинират съвременните примери на проява на доброта, отстояване на ценности и добродетели, особено, при оказване на помощ и подкрепа на хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда. 

Инициативата за номиниране на доброволците в нашето съвремие и отличаването им чрез връчване на годишните награди "Добрият Самарянин“, стартира през 2011 г. и оттогава се провежда всяка следваща година на територията на област Стара Загора. Чрез нея се търсят и отличават отделни личности, които получават високо обществено признание за извършен от тях жест на добротворство към отделен човек или група хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда. Големият финал на това значимо за региона културно-историческо събитие, традиционно се провежда всеки декември.

Един от критериите е номинираните да са помогнали за постигането на значителни положителни резултати в полза на подобряване качеството на живот на отделен човек или група от хора. Допълнителна информация относно критерии и насоки за номиниране на кандидати може да получите на тел.: 0878/394 224 – Мария Данева, както и на ел. поща: mar4ela@samaritans.bg и ел. адрес: www.samaritans.bg .

Номинации се приемат в пощата на доброто: dobro@samaritans.bg, както и лично на адрес: град Стара Загора, ул. "Патриарх Евтимий“ № 57, в Централното управление на Сдружение "Самаряни“ или в специалната пощенска кутия на доброто, позициониранa на сградата на Централна поща - град Стара Загора.

През 2011 година Сдружение "Самаряни“ учреди годишните награди за добротворство "Добрият Самарянин“, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство.

За това време са проведени 13 церемонии; получени са 108 индивидуални и групови номинации; избрани са 15 носителя на голямата награда "Добрият Самарянин“, като на двама от тях са връчени 2 извънредни награди - 1 за изключителен принос и 1 за геройство, без граници (посмъртно); избрани са 20 носителя на отличието на общността "Добрият Самарянин“, като на двама от тях е присъдено посмъртно; връчени са 3 престижни отличия "Неуморимо добър Самарянин“ на номинирани за пореден път добротворци.