За 12-та година днес в Кърджали бе открито 17-то издание на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век" 2024. Бе засвидетелстван голям интерес към форума като залата на Дома на културата се препълни предимно от младежи и по-малки ученици от училищата в града.

Организатори на станалото традиционно за Кърджали двудневно събитие са Bондация "Европейски екологичен фестивал“ и община Кърджали. В образователния форум са включени теоретични и практически занятия за реагиране и обучение за прилагане на индивидуални и колективни мерки(средства) за защита на населението при кризисни ситуации, причинени от природни бедствия, пожари, наводнения, аварии, терористични актове, пандемична обстановка.

Гост на екологичния форум бе адв. Цветан Цветанов - управител на фондация Европейски екологичен фестивал–София, а събитието официално откри Димитър Разкалински, началник сектор“ Управление при кризи и Отбранително-мобилизационна подготовка".

"В екологичния фестивал "Зелена вълна – 21 век" 2024 има залегнали занятия, свързани с реагиране при бедствия и аварии. Предвидените лекции са на тема сигурност, пожари, бедствия и аварии. Каква е връзката на бедствията авариите с екологията. Основният проблем за екологията е свързан с климатичните промени от една страна и действията на хората от друга със своите безотговорни действия, предизвикващи бедствия като пожари, наводнения и т.н. Затова трябва да бъде изключително подготвени за действия при такива ситуации. А подготовката за това започва още от детска възраст. Най-важното за всеки човек е правото му на живот. Затова всеки трябва да е подготвен и да притежава умения да го защити", каза пред младата аудитория в залата на Дома на културата Димитър Разкалински.

Присъстващите в Дома на културата бяха приветствани и от управителят на фондация Европейски екологичен фестивал–София адв. Цветан Цветанов, който благодари на ръководството на общината за доброто партньорство при организирането и провеждането на фестивала.

"От вас, следващото поколение, зависи дали нашата цивилизация ще оцелява, включително по градове и села в нашата малка прекрасна страна и дали вие ще образовате вашите по малки спътници в живота", каза в приветствието си адв. Цветан Цветанов. И подчерта: "Много е важно правото на живот, но то зависи и от усвояването на знанията и уменията за неговото опазване."

Програмата по откриването на 17-то издание на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век" 2024 продължи с представянето на филми на екологична тематика.