На 27.06.2024 г. от 13:00 до 16:30 ч. и на 28.06.2024 г. от 09:00 до 16:30 часа в Юнашкия салон във Варна ще се проведе Втората ученическа конференция "Varna Smart Challenge", с организатор ПГКМКС "Академик Благовест Сендов“, Община Варна, Регионално управление на образованието – Варна.

Цел на форума е: обмяна на знания и идеи между младите иноватори; представяне на платформа за демонстриране на ученически умения и креативност; стимулиране сътрудничеството между учениците и създаване на възможности за бъдещо развитие и участие в международни проекти.

Участници са: ученици от VIII до ХІІ клас от община Варна; възможност за регистрация индивидуално или като част от отбор с до 4 участници.

Направления на форума са:

A. Техническо направление – Целта на това направление е да насърчи учениците да изследват и развиват своите умения в създаването и прилагането на технологични решения, които имат потенциал да допринесат за напредъка на обществото и индустрията.

Обхваща всички проекти, които са пряко свързани с технологични и инженерни решения: разработки в областта на информационните технологии; роботиката, електрониката и автоматизацията; софтуерни приложения; хардуерни устройства;  IoT системи; инженерни конструкции; иновации, които използват модерни технологии за решаване на практически проблеми.

B. Предприемачество – Целта на направлението е да насърчи младите предприемачи да развият своите идеи и да ги превърнат в успешни бизнес начинания, като същевременно се учат на важни умения като лидерство, стратегическо мислене и управление на ресурси. Това направление включва: Проекти, които демонстрират иновативни бизнес идеи и предприемачески умения; Стартиращи предприятия; Бизнес планове; Маркетингови стратегии; Финансови модели; Проекти, които решават актуални проблеми чрез иновативни продукти или услуги, като акцентират върху устойчивост, социално въздействие и икономическа ефективност.

C. Културни мостове - Категорията цели да подчертае значението на културното наследство като основа за устойчиво и сплотено общество. Тя се фокусира върху: Традиции, социални инициативи и културно наследство; Социални проекти, насочени към съхраняване и популяризиране на културните ценности; Инициативи, които насърчават културния обмен и взаимно разбиране.

D. ERASMUS+ - Целта на направлението е да подчертае значимостта на международното сътрудничество за повишаване на качеството на образованието и да насърчи споделянето на добри практики и иновативни подходи, които допринасят за глобалното образование и културно разбирателство. Участниците могат да представят проекти, свързани с: Реализирани обменни програми; Съвместни изследователски проекти; Културни обмени и други дейности, които подпомагат личностното и професионалното развитие.

Проекти, които отразяват участието и ползите от програмата ERASMUS+ в образованието и обучението.