Поех отговорност и затворих "Баба Вида“ защото е опасна за посетители и служители, считано от 3 ноември за неопределено време. Това каза специално за "Фокус“ Юлиян Петров, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Видин. Днес сутринта, той покани журналисти да видят компроментираните участъци в национални паметник на културата. Петров, бе категоричен, че след поредното трето срутване установено в крепостта "Баба Вида“, във вътрешния двор, като и опасност от нови такива, които може да застрашат живота и здравето на посетители и служители, затварянето на крепостта е най-логичното действие.

Още вчера, след издаването на заповедта, е обезопасено мястото, където са паднали камъни, хоросан и има цепнатини в основния камък. То е над  свода на входа, водещ до вътрешния двор на крепостта, откъдето минава основният туристически поток.

Петров показа и други компроментирани участъци в крепостта – в заседателната зала, била някога музей, на основните кули, на страничните зидове, паднали керемиди от покривите.

Юлиян Петров съобщи, че са инфомирани компетентните органи и очаква още следващото седмица специално сформирана комисия от специалисти да  установи точно компроментираните участъци и да предложи варианти за аварийно спасителни дейности. Той допълни, че по предварителна информация оновната причина за продължаващите срутвания на различни места в крепостните стени е неизвършване на повече от 20 години на укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи, а само някакви малки козметични ремонти. Друга причина е, че  съоръжението няма отводнителната система. Водата при дъжд прониква навсякъде, където намира пролуки, влагата се задържа и нанася непоправими щети на националния паметник. Влагата прониква безпрепятствено и целият бастион към момента е подгизнал. Водата прониква през горния земен пласт, преминава през две, едно над друго, помещения и достига и до конферентната  зала на "Баба Вида“, намираща се на най-ниското ниво. Стените й са мокри и на места е избила черна плесен и мухъл. Петров, цитира специалисти, правили обследване, че  срутванията  ще продължат на различни места, защото между двата зида-основния на бастиона и външния градеж, се е отворила дупка и фасадата ще се обрушва и в бъдеще. Час по скоро падналите камъни трябва да се върнат на мястото си за да не се задълбочава процесът на разрушаване. Задължителното е заедно с експертите на Министерство на културата да се реагира адекватна, бързо и професионално, смята Петров. Категоричен е, че състоянието на паметника не е добро, което изисква аварийно, спешно укрепване, което не е по силите на видинския музей.

Историческата забележителност "Баба Вида" е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. През 2017 г. по силата на договор с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години.

Ирена ДАНАИЛОВА