Изключително неприятна е тенденцията през последните години да се неглижират библиотеките. Това каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка с протеста на библиотекарите днес. Тя припомни, че предстои празникът на светите братя Кирил и Методий, когато всички още веднъж ще изразим нашата безпределна благодарност и почит, и уважение. "Нека кажем още веднъж, че са и покровители на Европа, защото е много важно към този момент. Разбира се, към първоучителите, към техните следовници. И затова е много важно да отбележим и да свържем този протест с празника“, заяви тя.

Тя заяви, че подкрепя колегите си и исканията им, подчертавайки, че библиотеките са оставени извън полезрението на Комисията по култура и въобще на парламента, което е изключително обидно. "Болката на нашите колеги е, че при приемането на бюджета тази година през март библиотеките бяха изключени от първоначално заявените искания на галериите, музеите и библиотеките. Исканията на галериите и музеите бяха удовлетворени, не знам дали в тази степен, в която са били заявени“, поясни Юлия Цинзова.

Тя подчерта, че регионалните библиотеки са хранилища на уникална книжовна памет. "А книжовната памет е в основата на националната идентичност, националното самосъзнание, националното самоопределение и гордост. Няма как да бъде неглижирана тази част от културното наследство. И затова е изключително неприятна тенденция през последните години да се неглижират библиотеките“, добави Цинзова.

Директорът отбеляза, че на страницата на Столична библиотека може да се четат част от уникални книги, редки, ценни издания, старопечатни книги. "В изложба ще покажем сега, както обикновено правим, част от това културно наследство – книги, които са четени 1945-1946 г., издавани през 1885 г. – например "Чудесата на свети отец наш Климент“. Пред мен е "Животът и деятелността на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий“ от 1899 г. – едно уникално издание на Цветан Стоянов. И албуми с изображенията на светите братя, уникални богатства наистина“, допълни Юлия Цинзова.

Милослава АНГЕЛОВА