Като цяло глобални проблеми за туризма в Пловдив не мога да кажа, че има, но винаги има какво да се надгражда. Това каза в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Юлиана Йорданова – началник отдел "Туризъм“ към Община Пловдив. "Според мен, както казах, един от водещите туристически продукти за Пловдив, който увеличава туристопотока, това е т.нар. събитиен календар. Община Пловдив и в частност отделът генерира немалко усилия в обобщаването на информацията не само от културния и спортния календар, програмата на Фондация "2019“, частни контрагенти. Обединява всички по-значими събития и форуми и ги предоставя като информация до местата за настаняване, туроператорите и посетителите, за да могат те да организират своевременно продажбите на своите пакети и посещението в Пловдив", посочи Йорданова.

Тя смята, че би било добре да се подобри координацията между събитията, техните организатори и туристическите субекти с цел увеличаване посещаемостта и на двете страни – и на събитията, и на местата за настаняване.

"Също така би било добре да помислим събитийният календар да се насити равномерно, целогодишно, тъй като към настоящия момент наблюдаваме едно леко струпване в пролетно-летния и ранния есенен сезон и зимата остава малко по-бедна откъм по-значими формати. Така че можем да работим и в тази посока специално", добави Юлиана Йорданова.

По отношение на културно-историческото наследство, амбициите на екипа в отдела са периодично и ежегодно да има открита нова атракция, за да може да се привлича интереса на посетителите, тъй като Пловдив няма даденост като море, планина и залага непрекъснато в инвестиции, в културно-историческо наследство и събитиен календар.