2024 година се явява успешна за туризма в Пловдив. Това каза в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" 

Юлияна Йорданова, директор Дирекция "Туризъм" към Община Пловдив.

"Мога да кажа, че летният сезон приключва с добър резултат, защото приходите от реализирани нощувки бележат ръст от 10% спрямо предходната 2023 г. и близо 70% спрямо предпандемичната 2019 г.", каза Йорданова.

"Мога да кажа, че потенциалът на пловдивската туристическа дестинация е в целогодишните възможности, които дава културно-историческото наследство и изключително богатият събитиен календар. През настоящата година имахме повече от 900 реализирани събития. Не на последно място Пловдив е известен и с качественото вино и с уникалната местна кухня, която предлага, качествените места за настаняване, заведенията. И както вече казах богатото културно-историческо наследство", добави Юлиана Йорданова.

В момента България е домакин на едно изключително събитие, което обединява туроператорите в Европа. В София се провежда конференция на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и турагентите. Това е може би най-мащабното събитие на тази институция, която обединява туроператорите в Европа.

"Утре очакваме те да посетят и Пловдив, като това домакинство на Пловдив е изключителна чест и все пак е знак на доверието, което европейската туристическа общност показва към нас. И ето, ние ще използваме тази възможност, за да покажем не само богатото ни културно наследство, но и да си затвърдим позициите като една най-сигурна туристическа дестинация.

В Пловдив туроператорите освен, че ще имат възможност да посетят културно-историческото наследство, ще могат да се насладят на кратък концерт на Опера Пловдив в Епископската базилика, и съответно ще станат част и от фестивала и Международният ден на мавруда", посочи още Йорданова.