На работна среща в Благоевград, проведена по инициатива на Сдружение на Югозападните общини Aswm Bulgaria, кметовете от Югозапада се обединиха около тезата, че е необходимо цялостно преразглеждане на всички процеси в управлението на отпадъците, така че гражданите да получат по-качествена услуга, която да обхваща събирането и транспортирането на битови отпадъци, тяхното третиране в съоръжения и инсталации и поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване.

Подготвените от Сдружение на Югозападните общини финансови анализи и прогнози, ясно сочат, че без повишаване на такса битови отпадъци, не само че няма да се разрешат съществуващите проблеми, но ще се наложи още по-сериозно дофинансиране на средствата за чистота, което ще ощети други сфери от социално – икономическия живот на общините.

Въпреки високия процент събираемост на местните данъци и такси, това е ясна индикация, че логиката на досегашните разчети не е съобразена с реалните разходи и тази практика не може да продължи. Още повече, че от края на следващата година, общините ще преминат към нова база за определяне на такса битови отпадъци и прилагане на принципа "замърсителят плаща“.

Промяна се налага и от системния дефицит във финансирането на тези услуги във всички общини, очакваното повишение на минималната работна заплата и инфлационните процеси.

Тази тема и други важни за общините и техните граждани въпроси, ще бъдат представени от кметовете от Югозапада на обща пресконференция на 17.10.2024 г. от 11.30 часа в зала "22 септември“, гр. Благоевград.