За пореден ден пожарникари, горски служители, военнослужещи и доброволци са на терен, за да се изправят в битка с горските пожари, обхванали планините Пирин, Славянка и Малешевска.

Пожарът при село Сенокос, община Симитли:

Пожарът е активен. Низов е, но това е заради ниското атмосферно налагане през нощта и ниските температури. 

"Пожарът върви към билото на планината в три фронта. Има 11 екипа на пожарната, както и доброволци, които ще бъдат разположени само на безопасните за тях места заедно с хора от пожарната, които ще ги напътстват", коментира областният управител Георги Динев.

Всички жители на Сенокос са евакуирани. Има една необитаема къща изгоряла. Другите две са стопански постройки, показва ситуацията след обход.

"Не може да се вкара верижна техника за да се правят просеки. Ще се разчита изцяло на гасене по въздух на двата самолета от Швеция, които след около час ще започнат да обливат пожара" допълни той.

Има хеликоптер на българските ВВС, който ще бъде "пуснат“ по преценка на оперативния щаб, защото трябва да има налична летателна техника и за Славянка, и за Мелешево. 

Пожарът край Струмяни:

Над Микрево пожарът продължава да е активен. В момента е ниско, но с покачване на температурите се очаква "да се вдигне“.

Към момента в Малешевска планина няма опасност за населените места. Продължава работата на верижната техника за разширяването на просеките под Кърпелево и Цапарево.

Пожарът на българо-гръцката граница:

В планината Славянка положението е по-спокойно. Пожарът се катери по билото. Той навлиза между 50 и 200 метра на българска територия. Там също просеките играят ролята на стопери огънят да се разпространи. Където може се гаси на ръка. 

За момента приоритетно силите и средствата за борба с пожарите са насочени към общините Струмяни и Симитли.