За двадесети път в Кюстендил се провежда Международният фестивал "Златни ябълки“. Това съобщи за "Фокус“ Иван Стойнев, директор на фестивала и председател на читалище "Добрина“.  Международният детски форум се провежда всяка година през есента в града под "Хисарлъка“ и събира талантливи деца от България и цяла Европа. Над 190 млади артисти от нашата страна са били гости или са участвали в конкурсната програма.  

Основната цел на фестивала е да даде възможност за изява на талантливите деца на България, да възпита отношение към добрата българска музика.  

"Като се върна назад в годините -това са цели 20 години, мога да кажа, че още през далечната 2004 година и с началните стъпки на "Златни ябълки“, развитието и разрастването започна. Още тогава международният детски музикален конкурс намери своя облик, а в последните години се утвърди като различен фестивал не само у нас, но и на Балканите. Това го казвам с чувство на гордост защото имам приятелски отношения с 22  фестивала от Албания до Словения““, каза Иван Стойнев.

Той припомни, че през двадесетте години на съществуването 22 деца от страната са печелили награди, 1016 български деца са участвали, както и деца от 16 държави, включително от Австралия, Германия и от всички балканска страни.

От тази година конкурсът "Златни ябълки“ тръгва по нов път, а новата му песен носи името  "Идва време“. В читалище "Братство“ е подредена и изложба, която разказва за историята на фестивала през годините.

Венцеслав ИЛЧЕВ