Десети, юбилеен, празник на еленския бут започва днес в балканското градче. Жителите очакват хиляди посетители от цяла България, които да пеят, танцуват, хапнат и пийнат заедно с тях, предаде кореспондент на "Фокус“.

Тържествата, по традиция, ще продължат цели три дни като началото ще бъде поставено в днешния късен следобед. В 16:30 часа на специална сцена на пл. "Христо Ботев“ ще се изявяват местни формации. Концертът ще продължи час и половина, а след него за публиката ще пее попфолк звездата Таня Боева.

Официалното откриване на Празника на Еленския бут ще е на 11 ноември от 11:00 часа. Мястото е сцената в центъра, а водещи ще са Ненчо Илчев и Мариета Петракиева. В програмата са предвидени кулинарни състезания, демонстрации и дегустации, много музика, песни танци забавления. Стартът ще бъде даден с молебен за здраве, след което местен майстор ще разкрие десет тайни за еленския бут и ще разкаже за чудото на неговото приготвяне. В 11:30 започва изпълнението на формацията "Илиев", а след тях водещия ще забавлява публиката със забавни истории. Десет минути преди 14:00 часа започват и игрите с публиката, като след тях ще бъдат обявени и победителите от конкурса "Най-добрите майстори на еленски бут и домашно вино“. Следват изпълненията на Мариета Петракиева и оркестър "Калофер“. В 16:00 часа започва концертът на Жоро Любимеца. Кулминацията на празника ще е изпълнението на Николай Славеев с Гайдарски състав "Воеводите" и ПТФ "Пловдивь".

Паралелно на няколко локации в града ще има още интересни прояви. В касапския кът ще направят възстановка под надслов "Тайната на касаплъка“, а в парк Бакаловата къща ще бъде подредена фотоизложбата "Празникът на еленския бут през годините“. В 13:00 часа на същото място пък започва "Традиция и модерност – десет вида ястия за вас".

Програмата за децата ще е в синдикалния дом, където ще гостуват актьорите от пътуващ театър "Скрин“, а фокуси ще прави Ненчо. За малчуганите ще има и почерпка.

Около художествената галерия в 12:00 часа ще бъде разположена кулинарната изложба базар "Вкусно и красиво", а в 14:00 часа там ще търсят на-якият балканджия.

Събитията продължават и в неделя – с концерти през целия ден и гостуване на Иван Звездев, който ще готви в касапския кът в 11:00 часа.