И Велико Търново ще е част от десетото юбилейно издание на най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора - Поход за Свобода. И този път инициативата ще обедини десетки хиляди по целия свят, които заедно ще вървят в името на свободата, предаде кореспондент на "Фокус". В старата столица мирното шествие ще се проведе на 19 октомври /събота/ от 10:30 до 11:30 часа. То ще стартира от пл. “Велчова завера" и ще приключи пред паметника на Асеневци.

Организаторите припомнят, че има и специален д рес код - чисто черни дрехи, като всеки, който има тениска с лого от минали години може да я облече. На място ще има и още брандирани фланелки, но те ще са лимитирани.

Организатори на проявата са Националната комисия за борба с трафика на хора и фондация "Кампания А21“ – България. Поводът за нея е Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври.

Трафикът на хора е престъпление, което грубо нарушава човешките права и поставя десетки мъже, жени и деца в зависимост, страх и жестока експлоатация. По официални данни, между 100 и 200 българи годишно стават жертва на трафик на хора с цел насилствена проституция, принудителен труд, просия, джебчийство и други форми на експлоатация. Все повече чужди граждани търсят възможности за работа в страната и рискуват да попаднат в престъпна схема. А това са само видимите измерения на престъплението.