Животновъди от Дрангово алармират, че над 2000 хиляди животни бедстват, заради отказ на "Напоителни системи" да захранят водоема, от които стадата пият.

Земеделски производители пък се жалват, че получават недостатъчно вода за поливане на царевица.

Бисер Стамболов отглежда около 1500 овце. Държи под аренда микроязовир, който ползва за водопой. От два месеца водата е под санитарния минимум.

"Искам да спасим животните. Както и на колегите животните. Около 2000 животни имаме овце в селото и 80 крави“, казва той.

"Положението е бедствено. Без вода няма как да се осъществява животновъдство“, посочва д-р Георги Зафиров, ветеринарен лекар от село Дрангово.

Водоемът се пълни по тръба от "Напоителни системи". Животновъдът недоумява защо два месеца, въпреки наличието на вода в околните язовири,  на него отказват да му доставят.

От "Напоителни системи" отговарят на бТВ, че количеството във водоемите е намаляло и затова трябва да се ползва много прецизно.

"Язовир "Дондуково" към момента е завирен под 40% от общия си обем и от него се подава вода за напояване на земеделските култури. С критично ниски нива в област Пловдив са язовирите "Пясъчник" и "Домлян", за което земеделските стопани са информирани още в началото на поливния сезон. Водата от тях се подава съгласно предварително изготвен график“, се казва в тяхна позиция.

Фермери твърдят, че заради сушата ще бъдат принудени да унищожат насажденията си и да ги предадат за силаж.