Усилено се ремонтират съоръжения и канали, очаква се увеличение на площите за напояване в Сливенско през тоз сезон. Това съобщи инж. Пламен Иванов-управител на "Напоителни системи-клон Средна Тунджа“.

"През януари почистихме съоръжения в района на с. Зимница, отстранени бяха аварии по тръбопроводите, предстои ремонт на решетки и врати по напоителните канали“, допълни още той. По думите му, в ход е изпълнението на обектите по мярка 4.3 на Магистрален канал М1 в участъците Самуилово, Гавраилово и Чинтулово. Планирана е подмяна на метални тръби със стъклопластови в участък Кортен -Караново. Предвидена е рехабилитация на Помпена станция "Червенаково“ и ремонт на участъци от напоителен канал между селата Гавраилово и Тополчане. Към момента е извършено почистване около съоръженията на бент "Бинкос“, извършват се ремонтни дейности на цилиндричните отвори.

"Правим всичко, за да обновим инфраструктурата на дружеството и да подпомогнем работата на потребителите на нашите услуги“, коментира инж. Иванов и уточни, че това се прави с цел да се избегнат проблеми с водоподаването каквито е имало последните две години. За тях той е бил многократно алармиран от земеделските производители.

След предварително проучване и разговори със земеделците, от "Напоителни системи – клон Средна Тунджа“ очакват и увеличение на площите за напояване. Точните заявки за количествата вода очакват да получат през месеците март и април.

Под непрекъснато наблюдение е и язовир "Жребчево“, чийто обем е 180 094 000 м3(45 % ), предстоят обаче месеци, в които той ще се покачва, уточниха още от дружеството