Язовир “Александър Стамболийски" може да реши проблемите с безводието в Павликенско и Свищовско. Водата в него е годна за питейно-битови нужди. Това са потвърдили две независими една от друга немски лаборатории,заяви областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков, предаде кореспондент на “Фокус".

В Областна администрация - Велико Търново днес се провее Съвет за намаляване риска от бедствия. Основната тема  беше решаване на проблемите с безводието на територията на двете области, като стана ясно, че населените места на воден режим в двата региона са общо над 40.

Ивайло Здравков обобщи, че причините за безводието във Великотърновска област могат да се разделят най-общо в две направления - високите температури и дългия период без валежи, и старата ВиК мрежа, която на места е на над 60 години. Твърдението подкрепи и Илиян Илиев, управител на “ВиК Йовковци", като двамата се обединиха отново около мнението, че част от кметовете  на общини не са достатъчно активни, а действията за подмяна на водопроводите трябва да тръгват от тях.

“Общините не умеят да приоритизират проектите си. На места се изграждат спортни зали и паркове, за които не казвам, че не са важни, но в момента има много по-неотложни неща, които трябва да бъдат направени, а именно - подмяната на ВиК мрежата в и до населените места", каза още Здравков.

Като дългосрочно решение на проблема в областта той посочи използването на язовир “Александър Стамболийски"  за питейно-битови нужди. Дейностите в тази посока са започнали. Управителят на ВиК “Йовковци" Илиян Илиев обясни, че предстои изготвянето на Предварително инвестиционно проучване, за коeто ще бъдат отпуснати 3,5 млн. лв. Идеята е от водоема да се захранват общините Павликени, Сухиндол, част от Свищов и евентуално Севлиево.  

В срещата се включи и областният управител на Габрово инж. Мария Вачева, която допълни, че основният проблем идва от липсата на водоизточници. Най-сериозно е положението в общините Севлиево и Трявна. За Севлиево решението може да е яз. “Александър Стамболийски", а за Трявна - довършването на питейния язовир “Нейковци".

От “Български ВиК Холдинг", които също участваха в заседанието, заявиха, че по места ВиК операторите правят всичко, което е по силите им - ремонтират големите аварии, но реално те не са собственици на  ВиК мрежата и ако я подменят със свои средства, това ще повиши цената на водата за крайните потребители.

“Важно е да се знае, че и ние, и Областните администрации не стоим със скръстени ръце. Правим проучвания, сондажи, проекти до толкова, до колкото това е в нашите правомощия. Това трябва да правят и Общините", категоричен бе Илиян Илиев.