Ясна е културната програма на Плевен за тази седмица. Ето я и нея:

РЕГИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

На 19.08.24 г. /понеделник/ от 10.30 ч. до 13.00 ч. Панорама "Плевенска епопея 1877 г.“ няма да работи с посетители. Ще бъде извършена профилактика на пожарогасителната система.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛЕВЕН

Екипът на музея подготвя втора част от музейната инициатива "Лято в музея`2024". Заниманията ще бъдат в рамките на пет дни в периода от 26 до 30 август. Желаещите да участват могат да го направят чрез предварително записване на телефон: 0877/ 033 720, Анелия Първанова.

Над 200 деца се включиха в първата част на инициативата на РИМ - Плевен и имаха възможността да се превърнат в млади археолози, да развият своите концентрация и въображение, да усвоят техниката за писане с мастило и да разширят знанията си за исторически личности и събития.

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ДЕБАТИ PLEVEN OPEN 2024

24 и 25 август (събота и неделя) – Плевен е домакин на форума за трета година, а организатор е Клуб "Дебати“ – Плевен към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР – ЦУТНТ).

КАФЕ "БОРДО“

21 август (сряда) - Музикална вечер "Вечните и неостаряващи хитове с Жоро Гарнизов“. Ако обичате популярните песни от световната и българска естрада, не пропускайте концерта, който ще ви заведе със своята машина на времето през различни епохи и стилове. Начало: 19.30 часа.

23 август (петък) - Поп и рок вечер с Краси Янкулов и Алекс. Има песни, които ни разказват истории за любов, за болка, за радост и за надежда. Има песни, които ни пренасят в различни страни и ни показват разнообразието на културите. Очаква Ви една музикална феерия от песни от България и от света. Начало: 19.30 ч.

АРТ ЦЕНТЪР "ПЛЕВЕН“

Възпоменателна изложба на четирима изявени плевенски творци - Пламен Пенов, Юри Буков, Стилиян Атанасов и Павлин Ковачев, може да бъде разгледана до края на м. август в Арт център Плевен /в Градската градина/. И четиримата напуснаха земния си път миналата година. Представените творби са 49 и са от фонда на ХГ "Илия Бешков", от колекционери и близки на авторите.

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ХР. СМИРНЕНСКИ“

Отдел "Изкуство“ на РБ "Хр. Смирненски“ обяви фотоконкурс на тема "Лятно приключение в снимки“. Всеки участник може да се включи с две авторски фотографии, като посочи заглавие на снимката, трите си имена и телефон за обратна връзка.  Всички снимки ще се публикуват на 9 септември на фейсбук страницата на библиотеката. Гласуването е от 9 до 22 септември 2024 г. Снимките могат да се изпращат на адрес: izpleven@gmai.com.

НЧ "СЪГЛАСИЕ 1869“ – ПЛЕВЕН

Продължава обявеният от читалището конкурс за любителски снимки на тема "Моето синьо лято 2“. Няма ограничения във възрастта на участниците, къде живеят и с какво се занимават. Всеки от тях може да изпрати до 2 снимки, направени с фотоапарат, телефон, камера или таблет, с добро качество. Името на всяка снимка трябва да е съставено от кратко заглавие на снимката и фамилията на автора. В писмото напишете информация за автора – три имена, адрес, телефон за контакт. Снимките се публикуват на фейсбук страницата на читалището регулярно до 1 септември, включително, а потребителите избират кой ще победи. Гласуването ще продължи до 15 септември. Победителят ще се определи по броя харесвания и ще бъде обявен на 16 септември. Наградата е фотоапарат за моментни снимки с консумативи. Снимките се изпращат на адрес: saglasie1869pl@gmail.com до 31 август 2024 г.

ХГ "ИЛИЯ БЕШКОВ“

От 5 август 2024 г. започна приемането на одобрените за участие творби в 12-ото издание на Биеналето на малките форми в Плевен. Селекционната комисия за събитието, в състав: председател Богомил Живков (скулптура), и членове: Никола Енев (живопис) и Стефан Гаджовски (графика), разгледа постъпилите копия на представените от кандидатите творби и одобри за участие 229 автори. Биеналето на малките форми е традиционен и утвърден форум за представяне на съвременните тенденции и постижения в областта на живописта, графиката и скулптурата в изобразителното изкуство. Форумът традиционно е под патронажа на кмета на Община Плевен и се организира съвместно от Общината, Художествена галерия "Илия Бешков", Съюз на българските художници, Министерство на културата, Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий", Представителство на СБХ – Плевен. Дванадесетото биенале на малките форми – Плевен`2024 ще бъде открито в залите на ХГ "Илия Бешков" на 25 октомври.