Японците проявяват изключителен интерес към възможностите за винен туризъм и търсят винени маршрути в Пловдив и околността. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Юлиана Йорданова, началник отдел "Туризъм“ към Община Пловдив, която беше представител на община Пловдив на престижното изложение Tourism Expo Japan 2024.

Японците се интересуват още какво могат да посетят в Пловдив, колко дни като престой могат да останат и какво могат да видят", съобщи още Йорданова.

По думите и, през настоящата година изложението е било фокусирано изключително върху японския туристически пазар.

"В него участваха освен България, чрез Министерството на туризма, и служители от над 150 държави и региони. Самият формат предоставя една отлична възможност за реклама на туристическите дестинации и продукти, обмен на опит с колеги, работа в екип. За туроператорите е една добра възможност за директно договаряне и за продажби. Участието на Пловдив в това международно изложение имаше за цел да популяризира града ни като привлекателна туристическа дестинация за японските туристи. Сега, като четвърта по големина икономика в света, мисля, че Япония си е стратегически пазар в сферата на туризма и не само за България", каза още Юлиана Йорданова.

Според нея Япония отдавна познава страната ни чрез символи като киселото мляко, розовото масло, както и чрез популярната фигура Котоошу.

"Но нашата идея беше да насочим вниманието към културно-историческото наследство и възможности за винен туризъм в Пловдив и региона".