С традиционния японски поздрав Konnichiwa кметът Здравко Димитров посрещна ученици от град Окаяма, предаде "Фокус".

Те са тук по програмата за обмен на младежи между побратимените градове Пловдив и Окаяма. На срещата присъстваха ученици и учители от ЕГ "Иван Вазов".

Япончетата са пристигнали тук на 1 август. Ще останат в България само една седмица. Програмата им е интензивна. Те ще се запознаят с историята на Пловдив, както ще посетят "Музея на розата" в Казанлък, Карлово и ще правят сапуни.

До момента децата са опитали традиционни храни - мусака, сърми и кисело мляко. Показани им са традиционни български народни танци и са били облечени в носии.

Димитров разказа за посещението си в град Окаяма през миналата година. Там те са открили паметник на Христо Ботев. Той е възхитен от месното училище и новооткрит театър. Сподели на децата, че в "Цар-Симеоновата градина" има японски паметник.

Трогателен момент се получи при размяната на подаръци между кмета и децата. Японска гражданка е била преди 30 години в Пловдив, направила е множество снимки и албуми. Останала е със страхотни спомени.

При откриването на паметника на Ботев миналата година, тя е свирила на хармоника. Днес жената изпрати специално на българската делегация малки хармоники в знак на обич и признателност. Цялото събитие завърши с обща снимки.