Изборният ден на територията на 17 РИК е приключил успешно. В протоколите на първите две подвижни секционни комисии не са открити грешки, като причината е че техните протоколи са само на хартия. 

"Чакаме да видим първите със смесено гласуване и от това ще стане ясно дали бързо или бавно ще приключим. Съществува вероятност да има грешки в протоколите, заради проблемите с машините, които цял ден съпътстваха гласуването"- коментира председателят на 17 РИК Янко Радунчев.

Най-честият проблем е бил, че машините не пускат бюлетината, която трябва да принтират или не я принтират в цялост или въобще не принтират бюлетина. Това се е случвало в почти всички секции, в които има машини. Отделно от това има и 3 спрели машини и с решение на РИК, след съгласуване с ЦИК,е преминато на хартиено гласуване.

Според Радунчев, обработката на един протокол, ако няма абсолютно никакви грешки в него, би трябвало да отнеме не повече от 15-20 минути. 

"Ние ги учихме през цялото време, има качени интерактивни протоколи и на нашата страница, и на страницата на ЦИК, да попълнят предварително този интерактивен протокол. Там се вижда дали е правилно попълнен този протокол и, ако го препишат след това вярно, няма как да има грешки. 

Грешките ще настъпят от това, че има избиратели, които са упражнили един път вота си на машина, който не е отчетен и след това са гласували с хартиена бюлетина според указанията, които сме давали да може да упражнят вота си" - обясни Радунчев защо може да има грешки в протоколите.

Избирателната активност в Пловдивска област е изключително ниска дори и в общините, в които по традиция е много висока.