Млади таланти пресъздадоха в цветни картини ямболския Безистен от периода му през 50-те години XX век на 19 септември. Същият ден културно-информационният център отпразнува деветата годишнина от обновяването си.

Ученици от Гимназия по строителство, архитектура, графика и дизайн "Кольо Фичето“, Средно училище "Климент Охридски“, Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника "Н. Й. Вапцаров“, ателието по рисуване на Народно читалище "Зора-1945“ с ръководител Цветан Казанджиев и Художествена школа "Слънце" към читалище "Умение - 2003" седнаха зад стативите в обособената арт-зона край Безистена, за да го обагрят върху рисунки в цветовете, които те предпочитат.

Десетки деца се включиха и в творческите работилници на Народно читалище "Зора-1945“ и Общински детски комплекс-Ямбол, в реденето на пъзели и в забавленията с настолни игри, подпомагани от доброволци на Езикова гимназия "Васил Карагьозов“.

Ученици от Природо-математическа гимназия "Атанас Радев“ пък проведоха интерактивен урок по литература с говорещите картини на Чудомир. Уникалната изложба "Оживелите нашенци“ на Литературно-художествен музей "Чудомир“ беше открита в Ямбол на 19 септември специално за празника на Безистена и ще остане тук до 4 ноември.

 С помощта на специално разработено мобилно приложение за добавена реалност 20 картини на писателя и художник Димитър Чорбаджийски - Чудомир "проговорят“ за посетителите, като представят изобразените герои в характерни за тях ситуации, монолози и диалози от разказите и анекдотите му. Емоцията да се свърже образа от картината с възникнали забавни ситуации, дава възможност на посетителите да се запознаят с Чудомировите герои, пренасяйки ги в характерния за годините  бит с бай Симо, бай Миле-Пилето, Цанко Барабанчика, Ильо Пантата, Кекердека и още много "оживели нашенци“.

Смарт-приложението CHUDOMIR, което пресъздава картините като звукови файлове, може да бъде използвано не само в музея, а и навсякъде, където има визуализирана някоя от подбраните от екипа на музея 20 картини с герои  на Чудомир.

Приветствие към младите таланти отправи кметът Валентин Ревански.

"Безистенът е наистина една емблематична сграда за нашия град, която пази не само спомените от нашето минало, но има и изключително важно значение за опазването на културното ни наследство", каза и заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов.

Празникът завърши с концерт-спектакъл Save The Last Dance ("Запази последния танц“) на родения в Ямбол певец Ивайло Колев. На сцената с него излязоха музикантите от местната група "Туин Пийкс", както и момичета от балет "Дежа Вю“.

Празникът на Безистена премина под знака на Европейските дни на наследството и се отбеляза с финансовата подкрепа на Община Ямбол.