По традиция официалната церемония по отбелязване на историческата за града дата ще се състои пред паметната плоча до Общински детски комплекс - на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 година, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов.

Церемонията ще бъде предшествана от маршове в изпълнение на Градски духов оркестър при Народно читалище "Съгласие – 1862“ с ръководител и диригент маестро Васил Шейтанов, съобщиха от общината.

Тържественият ритуал ще започне в 11:00 часа, а в празничната програма ще се включат също вокална група "Пятница 13“, театрална група "Палечко“ към Общински детски комплекс-Ямбол и клуб "Традиция“. След тържественото слово на кмета на община Ямбол, ще бъде отслужен и благодарствен молебен.

Участие в празника ще вземе също представителна военна част от Гарнизон Ямбол.

Програмата продължава с шествие по улиците на Ямбол до Паметника на загиналите за националното освобождение, където също ще бъдат положени венци и цветя на признателност.

В 12:00 часа в сградата на културно-информационен център "Безистен“ ще бъде открита изложбата "Ний летиме от Балкана“ от фонда на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа“. Експозицията е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.