В двора на Профилирана гимназия "Васил Левски“ – Ямбол се състоя поклонение по повод 149 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски, съобщиха от общината. Сред присъстващите бяха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, неговият заместник Енчо Керязов, областният управител на област Ямбол Васил Александров, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, общински съветници, политически партии, патриотични организации, ученици, граждани и др.

Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Стоян отслужиха заупокойно последование на йеродякон Игнатий.

Водещият прочете спомени за Васил Левски, както и фрагменти от писмата на Дякона. В програмата звучаха стихове и песни, сред които и считаната за любимата песен на Апостола – "Искам, мамо, да те видя“.

Осмокласниците, приети с най-висок успех в училището, произнесоха традиционната клетва на новоприетите ученици на гимназията и подписаха клетвения лист.

В края на поклонението официалните лица, организации и граждани поднесоха венци и цветя пред барелефа на Васил Левски в знак на почит към паметта и делото му.

За пръв път до знамето на Профилирана гимназия "Васил Левски“ застана и една наскоро открита реликва – знамето на Ямболската девическа гимназия "Васил Левски“, както се е наричало училището от 1937 до 1951 година.