С поход от лесопарк "Боровец“ до парк "Опитно поле“ Община Ямбол ще отбележи на 5 октомври Световния ден на ходенето. Инициативата се организира съвместно с Българска федерация "Спорт за всички“, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по "Програма за развитие на спорта за всички“. Тя е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население "БУЛФАР’2021 - 2024".

Стартът ще бъде от 10:00 часа в подножието на лесопарк "Боровец“, до дървения мост. Маршрутът преминава през 55-метровия пилон с националното знаме, през велоалеята, която свързва лесопарка с к-с "Зорница“.

Събитието е отворено за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение. От Община Ямбол и Българска федерация "Спорт за всички“ са осигурени поощрителни награди за участие, които ще бъдат разпределени чрез томбола и викторина в парк "Опитно поле“.

Световният ден на ходенето се организира за 32-ри пореден път в България. Инициативата цели да се популяризират системните занимания и особено придвижването пешком, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

През 2023 г. в масовия поход в Ямбол се включиха над 200 ямболлии от различни възрасти. Най-малката участничка беше 4-годишната Калина Георгиева, най-възрастният – 95-годишният Коста Цонев.

В световен мащаб в проявата, която е част от програмата на Международната асоциация "Спорт за всички“ ТАФИСА, се включват 91 държави от всички континенти.