Ягодинската пещера е една от най-лечебните пещери в България. Това каза за "Фокус“ уредникът на природното образувание, Сергей Генчев. Той уточни, че вече са поставени измервателни уреди за въздух и радиоактивности, които са на БАН и показанията от тях се следят онлайн. "Оказва се, че въздухът в Ягодинската пещера е един от най-чистите в страната и няма никаква радиоактивност. Той е стерилен и е йонизиран на калциеви йони, които помагат. Много млади хора със затруднено дишане, получават облекчение в пещерата. Идват туристи от Русе, Велико Търново и други краища на страната, които искат да постоят час-два в пещерата с лечебна цел. Хора със запушени носове влизат в пещерата и до края на разходката там, те се отпушват и се удивляват от въздуха в нея“, разказа Генчев.

Той отбеляза, че вече дори има лекари, които изпращат хора с дихателни проблеми в Ягодинската пещера, за да дишат лечебния въздух. "Той е такъв само в Ягодинската пещера, показват измервания в пещерите в страната. В някои от пещерите въздухът е радиоактивен, а при нас е лечебен. Практика вече доказва този факт и хората също са доволни след посещенията си при нас“, каза още Сергей Генчев.

Ягодинска пещера се намира на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско с дължина 7 км. По своята морфология тя е многоетажна, лабиринтна пещера. Дълга е 10,5 км /третата по дължина в България и най-дългата в Родопите/ и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1250-метрова пътека. Част от маршрута – 360 метра е пригоден за инвалиди. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерните перли.  Общо двадесет и два  вида образувания от световно известните 28 вида могат да се видят в Ягодинска пещера.