Днес се проведе заседание на Областната комисията по безопасност на движението, водена от областния управител проф. Мария Нейкова. Бяха обсъдени належащи въпроси, възникнали във връзка с осъществените дейности за осигуряване безопасността на движението по пътищата през периода юни-септември с фокус върху подготовката за началото на учебната година.

"Вземането на превантивни мерки за осигуряване на безопасна среда за учениците е мащабна дейност от страна на всички институции, с която виждам, че не се правят компромиси. Това ще осигури спокойствие както за децата и учителите, така и за техните семейства“, каза областният управител проф. Мария Нейкова и изрази благодарността си за отговорното отношение и експедитивността по осигуряване на пътната безопасност.

Всички общини от Бургаска област заявиха, че са предприели необходимите мерки за осигуряване на пътната безопасност – подновяване на маркировката на пешеходните пътеки, поддържане в изправност на сфетофарните уредби, почистване на пътните участъци от растителност, за да не пречи на видимостта на водачите. По места ще бъдат монтирани изкуствени неравности за осигуряване на безпрепятствено пресичане. За да се преустанови с рисковото пресичане на пътното платно, по тротоарите ще се монтират предпазни парапети.

Извършва се текуща поддръжка на пътните знаци и елементи, свързани с безопасността на движение и се възстановяват там, където липсват. Обособят се нови пешеходни пътеки и се въвежда ограничение на скоростта в пътните участъци, откъдето преминават ученици или са места с концентрация на пътни произшествия.

Целогодишен ще е и засиленият контрол от ОДМВР-Бургас покрай училищата, опасните зони, пешеходните преходи и кръстовищата.

Продължава по населени места реконструкцията и преасфалтирането на пътната инфраструктура, както и проектирането и изборът на изпълнители по проекти на Областно пътно управление.