С книгата си "Моята София и други образи" искам да събудя любопитството у хората и да ги накарам да се огледат за случващото се около тях. Искам столичани да се почувстват чути и видени и да не се омаловажават, сравнявайки се с другите европейски столици, каза в предаването "Приказките от днес" на Радио "Фокус"  Вяра Бояджиева.

"В повечето картинни книги виждаме хората в Париж, Лондон и Берлин. Исках да направя за българите нещо специално, което да ги накара да се почувстват интересни, важни, изслушани и видени“.

Книгата "Моята София и други образи“ е втората авторска картинна книга на младата илюстраторка Вяра Бояджиева.

В нея няма наратив и главен герои, но съдържа много различни и типични са столицата лица. Това я прави нестандартна, разказа авторката и добави, че текста, който са написали заедно със издателката Зорница Христова, е спомогнал книгата да бъде хомогенна.

По думите й хората обичат истории, защото се разпознават в тях.

"Опитах се да събера специфични места и малки детайли, които правят София лична. Държах да бъде разпознаваема от столичани. Затова вместо да нарисувам НДК, нарисувах спирката на трамвай №7 и пресичащите неправилно около нея столичани“.

Изготвянето на картинната книга "Моята София и други образи“ отнема около година, а рисунките са направени за два месеца, като не всички са влезли в нея, разказа илюстраторката. Тя каза още, че е възможно да направи принтове на картините, който да могат да бъдат закупени отделно.

Първата й авторска картинна книга носи името "Word Trouble“ и е посветена на това - какво е да си дете-чужденец във Франция.

Илюстрацията е визуално разказвателно изкуство, обясни Вяра и добави:

"Рисуването винаги е било част от живота ми. Мислела съм си, че ще стана аниматор, но след това се обърнах към илюстрацията, защото тя е майката на анимацията“.

Бояджиева обясни, че е трудно да бъдеш артист и за да успееш трябва наистина да обичаш професията си и да си готов на жертви и много труд. Тази професия обаче й дава свободата да работи от всяка точна на света.