Две са каузите, които ще бъдат подкрепени със средствата от тазгодишния благотворителен коледен бал на Туристическо дружество "Трапезица 1902“ във Велико Търново. Събитието събра стотици съмишленици, а средствата, които те дариха са в размер на 8210 лева, предаде кореспондент на "Фокус“.

Балът се проведе за седемнадесета поредна година, а интересът към него беше още по-голям от този в предходните издания. Парите от куверти са 3300 лева, от томболата – 600 лева, от благотворителния търг, дарените фотоси и от пластики – 790.00 лева, а от дарителницата – 3520 лева.

Средствата ще бъдат използвани за благотворителните инициативи младежки туристически поход Ком-Емине и възстановяване на юношески туристически клуб към Дружеството.

За доброто настроение на бала се погрижиха деца от ДЮФА "Българче“ с ръководител Петър Петров, певците Ангел Ангелов и Гергана Стоянова. Водещ на събитието беше Даниела Иванова.

Идеята за благотворителните инициативи младежки туристически поход Ком – Емине и възстановяване на юношеския туристически клуб към дружеството произлиза от дългогодишното партньорство на организацията с учебните заведения във Велико Търново. Юношеският туристически съюз е основан през 1911 година, като учениците чрез своите дружества в България развиват активна туристическа и излетна дейност. В откритата през 1905 година безплатна ученическа спалня се настаняват стотици деца и младежи от страната. Първият младежки поход Ком – Емине е проведен от учителя Любомир Войников и ученици от Втора смесена гимназия във Велико Търново, които за 48 дни преминават по билото на Стара планина до нос Емине.

На 18 декември от 18:00 часа ще се проведе и Коледния концерт на Дружеството, който ще е в голямата зала на Общината. Входът ще е свободен, а в програмата ще се включат Детска вокална група "Патиланци" и ученици от класа по акордеон на Станимир Демирев при СУ "Емилиян Станев", Дамски хор "Света гора" и Смесен хор "Еделвайс" при ТД “Трапезица 1902", Дамски хор “Божур" при ТД “Камъка" – Горна Оряховица.

Всеки, който иска да подкрепи ТД "Трапезица – 1902", може да го направи чрез тяхната сметка: IBAN: BG35 UNCR 9660 1093 6537 10 BIC: UNCRBGSF, УниКредит Булбанк – В. Търново.