Читалищни дейци подеха кампания за възстановяване на църквата "Възнесение Христово" във видинското село Каленик, предаде репортер на "Фокус“. Местното читалище "Съзнание 1928“ обяви в първите дни на новата 2024 г. своята благотворителна инициатива за спасяване на над 100 годишния храм, който е в изключително лошо състояние. От най-спешен ремонт се нуждае фасадата на църквата, от която постоянно пада мазилката, каза за "Фокус“ Габриела Георгиева, секретар на читалището. Небходимо е подмяна на дограмата, подмяна на изгнилата подова настилка, пребоядисване на целия храм, закупуване на нови свещници и друга църковна утвар.

Според инициаторите на благотворителната кампания за спешния ремонт на храма са необходими около 6 000 лв.

Хората се надяват бързо да съберат необходимата сума за ремонт и да успеят за Великден да влязат в обновения храм. Вярващите да влязат в църквата, да се помолят за здраве, мир и благоденствие и да се обърнат с лице към православната вяра.

Църковното настоятелство  на храма е запознато с инициативата и я подкрепя. 

В селото е имало стара църква от 1762 г., каза за "Фокус“ архимандрит Антим, протосингел на видинска света митрополия. Той разказа, че новия храм "Възнесение Христово" в село Каленик е  построен през 1910 г. с дървена камбанария и втори малък източен купол, еднокорабен тип. Стенописвана е през 1914 г. и тогава е резбован иконостасът. В годините в църквата дълго време са служили свещениците Марин Барбулов и  Цветан п. Маринов Барбулов. Днес храмът е затворен и е в много лошо състояние.

Ремонт в него не е извършан от дълго време, подът е изгнил, фасадата е с паднала боя,  на прозорците няма стъкла. И храмът стои заключен. Отваря се само и единствено по Великден, когато може да запалим по една свещичка , жалят се хората от Каленик , които искат да запазят за поколенията храма в селото. Някога, преди близо 114 години, храмът е бил построен с доброволния труд и дарения на хората, затова и жителите на селото са убедени, че отново ще се справят да възродят делото на предците си.

Даренията се събират на място в читалището в село Каленик и по банковата сметка на културното средище: 

Банка: Банка ДСК

IBAN: BG28STSA93000024966901

BIC: STSABGSF

Получател: Читалище "Съзнание - 1928"

Основание: Дарение за ремонт на православен храм “Св. Възнесение Христово“ с.Каленик