Възстановката на Съединението тази година няма да е на площад "Централен“, пред Военния клуб заради честванията на годишнината от обявяването на Пловдив за ЕСК. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" председателят на комитет "Родолюбие“ Веселин Петков.

Възстановката ще се проведе на Римския стадион, пред Джумаята, където е била Старата поща, където е била единствената жертва на Съединението. В нея ще се включат между 100-120 участници.

"Малко по-тясно ще е, но се съгласихме заради честванията на годишнината от ЕСК“, каза Веселин Петков.

"От 19,00 часа хората ще могат да видят появата на Голямо конарска чета, водена от Чардафон велики и Данаил Николаев с Румелийската полиция, всички заедно за една кауза. След това от балкона на РИО ще се появят генерал-губернатора Гаврил Кръстевич и Чардафон. Той няма да се противопостави на съединистите и ще се спусне националния флат. Ще зазвучи и "Шуми марица“. Ще има много хора на площада и шествие, което ще завърши на Дондуковата градина“, обясни Веселин Петков.

Той добави, че възстановките са били провеждани преди години на същото място, преди да бъде възстановен напълно Римският стадион. В ролята на генерал губернатора ще бъде Сава Куфаров, кореняк пловдивчанин, който е бил началник-цех в Домостроителен комбинат. За 10-та година поема робята на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. В ролята на Чардафон Велики Веселин Петков.