Преди минути пред Военния клуб се проведе възстановка на идването на Иван Вазов в Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

На 7 ноември 1920 година Патриархът на българската литература идва в града ни по покана на Инициативен комитет и е провъзгласен за почетен гражданин на Пловдив, тогава ул. "Станционна" става ул. "Иван Вазов".

Инициативен комитет е начело с неговия председател Недко Каблешков, член секретар Георги Кожухаров, членове Мутафчиев, полковник Расуканов, архимадрид Евтимий, запасен генерал Богданов,, полковник Фичев, Мазнев, Йорданов, полковник, Трифонов, Георгиев, Дунев, Жилков, Ст. Шишков, Ст. Обрейков и почитемият Д-р Иван Кисяков - двукратен кмет на Пловдив в годините 1910 и 1923 г., който първи реализира направата на главната улица от сградата на сега съществуващия Партиен дом до моста на Марица.

Георги Караджов се превъплъти в образа на Вазов. Той прочете тържествено обръщение към гражданите, което започна с благодарност към ласкавия прием и сподели, че за него момента ще остане незабравим.

В словото си Вазов определи Пловдив като негов втори роден дом и изтъкна всички хубави неща на града.

"Днешното ми идване не е просто разходка, не е приятно гостуване, а е благочестиво поклонение на град - роден, скъп, мил и вечно български. Това поклонение има за цел да отговори на едно скъпо желание и на една ласкателна покана на пловдивското гражданство. Аз бях честит да се видя, като почетен гражданин на Пловдив не само по право, но и по душа, аз викам възторжено:

"Слава на Пловдив и ура."

Гостите на събитието бяха малцина и това бе отчетено от организаторите, които споделиха, че Вазов заслужава пълен площад, а дори и поканените официални гости на събитието не са присъствали. 

За сметка на това учениците от СУ"Любен Каравелов“, СУ"Свети Патриарх Евтимий, Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков“ и Национална Гимназия За Сценични и Екранни Изкуства се включиха пламенно в тържеството. 

Пловдивската поетеса Мария Болгурова сподели свое произведение пред публиката.