Винопроизводството е традиционен отрасъл за Северозападна България, предаде репортер "Фокус“. През последните 12 години като дегустатор, съавтор и съиздател на каталог на бг вино КА и ТА , следя в детайли развитието на българското винопроизводство, каза специално за "Фокус“ Катя Йончева, в деня в който отбелязваме  Деня на лозаря, зарязваме лозята и говорим за вино.

Следя по-специално винопоризводстото в този регион-Видинско,  който е и родното ми място. Категорично се наблюдава повишаване качеството на произвежданото в региона вино, както и възраждане отглеждането на емблематичния за района сорт Гъмза, допълни Йончева. От този капризен сорт се произвеждат все повече и в по-голямо разнообразие от стилове вино  – освен елегантен и  свежи  вина, така и отлежали в български или френски, черешови или дъбови бъчви.

Друга положителна тенденция през последните години е увеличаването броя на избите в региона, уточни Катя Йончева и допълни, че все повече Бг винопроизводители осъзнават, че виното е продукт със силно емоционална стойност, и положителните спомените създадени на място в избата, са незаменими при създаването на лоялни клиенти. Радостното е, че все повече изби в региона предлагат дегустация и посещение, към някои има и хотели, което улеснява винения турист. Това е тенденция, която се наблюдава в цялата страна и Северозападна България не прави изключение. Една прекрасна инициатива е създадената преди година Винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина, в която могат да се открият освен избите в региона и част от историческите и природни туристически обекти. Виненият турист е любопитен и рядко пътува, за да посети една изба. В рамките на уикенд виненият турист посещава 3-4 изби и водещо е комбинирането на качественото вино с обгрижена и качествена харна, е категорична Катя Йончева.   

Тя е убедена и вярва, че съживяването на Северозападна България преминава и през по-интензивното развитие на винения туризъм. Регионът е изключително богат на отлично запазени исторически обекти – Баба Вида, Кръстата казарма, Конака във Видин и природните забележителности пещерите - Козарника, Магура, Леденика  Белоградчишките скали, Ритлите и много други. Обединяването на избите в представянето си, чрез различни инициативи е пътят, по който вярвам, че ще продължат и задълбочат своето присъствие на българската винена сцена. Най-добрият пазар за българското вино е българският клиент и се надявам, че избите от Северозападна България ще намерят своето място в сърцето на винения турист.   

Ирена Данаилова