В Кюстендил ще бъдат поставени възпоменателни плочи на двама художници от града, предаде "Фокус“. Една от плочите е в памет на Недко Каблешков. Тя ще бъде поставена върху фасадата на дома, в който той е живял и творил, намиращ се на улица Димитър Грънчаров“. Недко Каблешков е с големи заслуги в областта на изкуството и на националната култура, като пръв формулира определението "Кюстендилска художествена школа“ и прозвището "Кюстендил – град на художниците. По негово предложение Владимир Димитров – Майстора е първият български автор, честван по линия на ЮНЕСКО. Той е обявен и за почетен гражданин на Кюстендил.

Възпоменателна плоча ще бъде поставена и върху фасадата на дома, в който е живяла и творила Елица Тодорова, заради големите й заслуги в областта на изкуството и живописта. Двукратен носител на ордена "Кирил и Методий“, носител на Националната награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора“, почетен гражданин на Кюстендил.

Творбите й са участвали във всички окръжни и градски изложби. Вземала е участие в международни, регионални и национални прояви.

Поставянето на възпоменателните знаци е по предложение на директора на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ Валентин Господинов. Художествената галерия продължава да следва идеята за обща визия на възпоменателните плочи и новите такива ще бъдат изработени и оформени съобразно идеен проект, одобрен от специализиран експертен съвет към Министерство на културата.