Възпитаничката на Иновативна гимназия "Райко Цончев“ в Добрич Йоана Георгиева е номинирана за един от най-добрите 12 млади писатели на България. Това съобщи директорът на училището д-р Маргарита Христова, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Спечелила множество литературни награди през годините, единадесетокласничката Йоана Георгиева е получила преди броени дни и най-голямото си признание до сега. Тя попада в селекцията на най-добрите 12 млади писатели на България за 2021 г.

В престижния национален конкурс тази година участват рекорден брой млади хора, посочват от гимназията. Конкурсът "Млад писател“ се утвърждава като алтернатива на класическите литературни конкурси със своя нестандартен формат и изключително сериозното ниво, с искрените предизвикателства и необичаен подход към младите литературни таланти на България. "Това е поле за изява не просто за талантливи деца, а за деца с въображение, богата обща култура, сила на духа и мислене извън матрицата – децата, на които след няколко години България ще разчита, за да я водят по най-трудните пътища на съвремието“, споделя Ивайло Гогов, български писател, поет и сценарист и основател на Националния ученически литературен конкурс "Млад писател“.

От стотиците получени текстове журито е селектирало 100, а до финал са достигнали 12 текста. Творбата на Йоана е една от отличените. Финалният етап се е провел на 17 декември в Националната Априловска гимназия в град Габрово. Програмата на финалния етап включва публични четения, дискусии и редица литературни инициативи. По думите на Ивайло Гогов Йоана е впечатлила с талант, с литературната си подготовка, с познания, с поведение и позиция. "Йоана е точно от онези деца – бисери, които поддържат пламъка на безрезервната вяра в утрешния ден“, заявява той. Преподавател на Йоана от 8 клас в Гимназия "Райко Цончев“ е д-р Маргарита Христова.



Жулиета НИКОЛОВА