Домакин на два форума беше Добрич за представяне на възможности за местно развитие и превръщане на черноморския регион в разпознаваема туристическа дестинация за качествена храна. Това съобщи Искра Димова, експерт "КИЛ“ в Областния информационен център в добруджанския град, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Висше училище по мениджмънт е провело в Добрич две последователни събития, фокусирани върху възможностите за насърчаване на местното развитие, чрез пълноценно възползване от предимствата и уникалните характеристики на традиционните селскостопански продукти и храни.

Мероприятията са проведени в рамките на проект LOC FOOD "Местно развитие и трансгранично сътрудничество за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни“, който се осъществява по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство "Черноморски басейн 2014-2020“. В края на март е организирано двудневно обучение на земеделски производители и заинтересовани страни, на което са обсъдени възможностите и действията по превръщане на Добруджа и черноморския регион в дестинация на качествена и вкусна храна.

Участващите над 30 лица са били въведени в тематиката за Европейските знаци за качество на храни и напитки, с което се осигурява защита на наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство. Това са така наречените географски означения за произход на храни и напитки - "географско указание“ (ГУ), "защитено наименование за произход“ (ЗНП) и "храни с традиционно специфичен характер“ (ХТСХ), които могат да бъдат успешно използвани за повишаване доходите на производителите, но също така за местен икономически и социален растеж.

Разяснени са механизмите за тяхната защита, популяризиране и маркетиране на международния пазар. Присъстващите са се включили и в идентифицирането на местни храни с потенциал за международна слава и са дискутирали ползите от придобиването на сертификати за качество на база реалните примери на фермерските пазари и продукти, вече използващи защитено наименование за произход. Над 20 участника са се включили в информационен ден на 1 април, предназначен за публични власти и заинтересовани лица.

Представен е потенциала за отличаване на българската гастрономия, като са начертани политиките на страната ни в тази посока и по-конкретно схемите и стимулите, предвидени в рамките на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027. Събитието е представило и гледните точки на сертифициращите органи и производители относно изискванията и предизвикателствата по придобиването на знаците за качество на земеделските продукти и традиционните храни. Проектът LOC FOOD е съвместна инициатива на Министерство на вътрешните работи на Република Гърция (водещ партньор), Висше училище по мениджмънт (България), Международен елински университет, Солун (Гърция), Университет "Dunarea de Jos“ в Галац (Румъния), Одеска национална академия по хранителни технологии (Украйна) и Асоциация за развитие на туризма (Молдова).

Той е стартирал месец юни 2020 г. и ще се реализира в рамките на 24 месеца. Предвидено е изпълнението на интегриран комплекс от дейности за проучване, разработване и популяризиране на инструменти за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни от Черноморския регион. Цялата информация за проекта, издадените бюлетини и предстоящи събития могат да се прочетат на уеб адрес: https://bit.ly/3LHhDQj и https://www.facebook.com/LocFoodBulgaria.

Жулиета НИКОЛОВА