Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия във връзка с констатирани огнища на болестта шарка по овцете и козите на територията на Република България.

Съгласно актуалната информация за епизоотичната обстановка по отношение на заболяването шарка по овцете и козите, в област Смолян не е констатирано огнище. Заболяването не носи риск за човешкото здраве, вирусът не е устойчив на дезинфекция и термична обработка на месото и млякото, но носи значителни загуби за стопаните, тъй като заразените животни не могат да бъдат лекувани и се налага да бъдат умъртвени, съобщиха от Областната администрация – Смолян.

Д-р Жана Шишкова от ОДБХ Смолян отбеляза, че двете регистрирани огнища на болестта в България са в Хасковска област, като вторичното огнище е установено на 17 октомври тази година. Със заповеди на изпълнителния директор на БАБХ и директора на ОДБХ Смолян, влизащи в сила от 18.10.2024г., са въведени допълнителни мерки. До 30.11.2024 година се въвежда специален режим и се засилва контролът върху транспортиране на дребните преживни животни. Въвеждат се и допълнителни мерки за дезинфекция и достъп до стопанствата и кланиците.

Д-р Шишкова обърна внимание, че всички имащи отношение институции трябва да бъдат в състояние на повишена епизоотична готовност и добра комуникация помежду си, за да се предотврати проникването и разпространението на болестта на територията на област Смолян. Кметовете и кметските наместници по общини трябва да спомогнат за достигане на информацията за заболяването до стопаните на дребни преживни животни в региона. Трябва да се засили контролът върху нерегламентирания транспорт, особено през границата с южната ни съседка Република Гърция, тъй като там има регистрирани огнища, а болестта е силно заразна.

Д-р Валентина Мелемова от ОДБХ Смолян запозна членовете на комисията със симптомите и начина на разпространение на заболяването шарка по овцете и козите. Тя обърна внимание, че инкубационният период е от 4 до 20 дни, затова е изключително важно ветеринарните лекари да следят за ранни признаци на болестта.