Във видинския арест остават трима обвиняеми за трафик на мигранти, предаде репортер на "Фокус“. По искане на Районна прокуратура - Видин съдът е взел мерки за неотклонение "задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми по досъдебни производства за незаконно подпомагане и опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани, уточняват от Апелативна прокуратура( АП)-София.

Случаите са от края на януари. При единия, на 27 януари  т.г., пред кметството на видинското село Цар Симеоново, гражданин на Сирия К.Ш., с хуманитарен статут в България, превозвал петима свои сънародници в граничната зона с Румъния. Трима от пътуващите в управлявания от него автомобил не притежавали редовни документи за задгранично пътуване, като се намирали на територията на страната в нарушение на условията за престой и пребиваване. Другите двама имали регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, но нямали право по време на производството за предоставяне на

международна закрила да навлизат в граничната зона без надлежно разрешение. Сред превозваните от обвиняемия К.Ш. имало и непълнолетно лице.

По друго дело обвиняемият гражданин на Турция Н.К. на 30.01.2024 г. направил

опит да преведе през границата на страната, на ГКПП "Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, 13 сирийци, в това число двама непълнолетни. Някои от тях били без валидни лични документи, другите имали адресни регистрации в гр. София и гр. Харманли. Извършителят използвал товарен автомобил, собственост на турска фирма. Престъпното му деяние е останало недовършено поради задържането му от граничните полицейски служители.

При третия случай – на 31 януари т.г. е осуетен опитът за незаконно превозване през същия граничен пункт на 19 граждани на Ирак и Сирия. В качеството на обвиняем по образуваното досъдебно производство е привлечен друг турски гражданин- В.Й.

От Апелативна прокуратура уточняват, че под ръководството на Районна прокуратура - Видин се водят действия по разследване по 24 досъдебни производства, образувани през последната седмица за незаконно преминаване на границата на страната. Всички обвиняеми по тях са от Сирия и понастоящем те са с мерки за неотклонение "задържане под стража“.

Съдът уважи протеста на Районна прокуратура – Видин срещу определението за

изменение на мярка за неотклонение "задържане под стража“ в по-лека – гаранция в пари, по дело с обвиняемия гражданин на Руската федерация - А.К., съобщават още от АП-София. Той е привлечен към наказателна отговорност за две престъпления - опит за излизане през границата на България в Румъния без разрешение на надлежните органи на властта, осъществен на 17.12.2023 г. на ГКПП  "Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, и съзнателно ползване на неистински официален документ при гранична проверка.