Бабинден по стар обичай, днес на 21 януари, отбелязаха във видинската многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) "Св. Петка“, предаде репортер на "Фокус“.  В Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) на здравното заведение, да засвидетелстват уважението си към професионалните грижи на лекари и акушерки, които първи посрещат на бял свят новия живот, дойдоха представители на гилдията и много гости, включително и представители на областната администрация и Видинска община.

Началникът на АГО д-р Юрка Атанасова и изпълнителният директор на болницата д-р Ивета Найденова получиха много поздравления и се пожелаха да има повече родени бебета във Видинска област, които да растат здрави, да бъдат достойни граждани, а на лекарите и акушерките празникът да носи признателност, смисъл и надежда за бъдещето.  

Водосвет за здраве и благоденствие отслужиха протойерей Мариан Стефанов и свещеник Ставри Велинов. По традиция бе извършен и ритуалът "поливане ръцете на бабата“. 27- годишната родилка Петя Любчова - майка на първото бебе за 2024 г. Лия, изми ръцете на старшата акушерка Наташа Кирова. 

През изминалата година в лечебното заведение са родени 117 бебета, от началото на новата 2024 г.  до днес те са 6, като последното е момиченце и е проплакало тази нощ.

Много подаръци и цветя получиха на днешния празник работещите в отделението. Не мина и без българско хоро, под  съпровода на Градския духов оркестър, което се изви в двора на видинската болница.